Tot mai multe voci solicită în spațiul public rezilierea contractelor de asociere pe care Complexul Energetic Oltenia le are cu OMV Petrom, în vederea realizării unor parcuri fotovoltaice.
Nu avem acces la datele din contract, dar așa, la prima vedere, nu par avantajoase. CE Oltenia intră în asociere cu terenul, cu infrastructura, a obținut finanțare din Fondul de Modernizare, a făcut toată hârțogăria legată de realizarea investițiilor, iar OMV vine cu partea de cofinanțare. Iar pentru asta, în noile SpV, acțiunile sunt împărțite 50% – 50%.
Și totuși, continuarea acestor contracte ar putea fi răul cel mic pentru Complexul Energetic Oltenia. Suntem în 2023 și compania trebuie să finalizeze planul de restructurare până în 2026, altfel dă înapoi o sumă cu multe zerouri. Adică dă faliment, ca să fim mai expliciți.
Comisia Europeană a impus în planul de restructurare revizuit realizarea celor opt parcuri fotovoltaice și a două grupuri pe gaze în parteneriat cu investitori privați.
Dacă societatea CE Oltenia reziliază cele patru contracte de asociere cu OMV, va trebui să le rezilieze și pe cele cinci cu Tinmar și pe cel cu Alro, care sunt făcute în aceleași condiții. Reamintim că societatea CE Oltenia face cinci firme în asociere cu Tinmar, pentru realizarea a patru parcuri fotovoltaice și a unui grup pe gaze la Turceni, și o firmă în asociere cu Alro, pentru realizarea unui grup pe gaze la Ișalnița.