Oficialii de la Bruxelles au în plan să interzică creșterea găinilor în cuști. Potrivit statisticilor, în România mai mult de jumătate din înaripatele crescute pentru ouă nu se bucură de un spațiu adecvat.
Găinile stresate fac ouă de o calitate inferioară. Cel puțin asta susține specialiștii care ar putea obliga România să ia măsuri pentru a schimba situaţia. Ca și variante, crescătorii de păsări fie ar reduce numărul exemplarelor, fie ar trebui să investească în extinderea spațiilor. Toate aceste modificări ar putea duce la scumpiri, care se reflectă în buzunarul cumpărătorului. Totodată, comisarii europeni ar putea condiționa plățile către fermieri în baza acestor noi condiții.
Ministrul Agriculturii susține că noile discuții nu vor afecta plățile efectuate către fermieri, cel puțin până în 2027.
„A fost o discuţie pe această temă, ca să nu le mai dăm banii prevăzuţi în planul naţional strategic pentru bunăstarea animalelor, precizându-se faptul că e nevoie să trecem la altă tehnologie de creştere a păsărilor, de la cuşti la sol. Nu-i posibil acest lucru, l-a înţeles şi comisarul. Până în 2027, dăm aceşti bani şi pentru păsările de ouă care sunt crescute în cuşti”, a transmis ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Orice investiție în acest sector va fi suportată de consumatori. Prețul ouălelor, în România, a crescut continuu.
„Costurile vor creşte şi atunci aceste cheltuieli suplimentare pentru a crea spaţiul necesar dezvoltării păsărilor în curte va fi urmat de o creştere a preţului”, a transmis Dragoş Frumosu, specialist în industria alimentară.