Un nou cutremur a zguduit, marți seara, întreaga zonă a Olteniei. Ca majoritatea cutremurelor din ultima lună, și acesta a avut epicentrul în comuna Runcu. În ultima lună, aproximativ 1400 de replici au fost înregistrate în Gorj.
Specialiștii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului – INCDFP au transmis că acest nou seism a fost de intensitate I.
„În ziua de 14.03.2023, 20:34:31 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ML 3.1, la adâncimea de 15 km.
Cutremurul s-a produs la 19km NV de Targu Jiu, 67km S de Hunedoara, 68km NE de Drobeta-Turnu Severin, 81km S de Deva, 96km E de Resita, 100km V de Ramnicu Valcea”, se arată pe site-ul INCDFP.
Pentru gorjeni, în special pentru cei din zona comunei Runcu, seismul a semănat, din nou, panică.
„Nu ai cum să te obișnuiești pentru că vin pe neașteptate și te gândești de fiecare dată/ că e unul mare și instantaneu vine și panica”
„Și la mine, la bloc, la etajul 3 s-a simțit bine, se mișcau ușile de la dulap și obiectele în vitrină”
În tot acest timp, seismologii dau asigurări că seismele din Gorj sunt pe cale să se oprească. Însă, aceiași specialiști afirmă că oricând ne putem trezi cu un cutremur de mare intensitate.
„Secvența de cutremure (din Gorj – n.r.) este pe cale de închidere. Cele mai multe sunt zero vilgulă, 0,4. Apar și mai mari, dar mai rar, față de perioada de început. Este pe închidere secvența de cutremure. Acum sunt replici la cutremurele mari de 5,2 și 5,7 din februarie. Nu sunt chestii nelalocul lor”, a declarat, în presa centrală, Mihai Diaconescu, seismolog la INFP.
În același context, Diaconescu a afirmat că tot timpul trebuie luată în calcul posibilitatea producerii unui cutremur mare.