spot_img

Tezaurul dacic aflat la un muzeu din Olanda a fost jefuit. Trei brățări dacice și celebrul coif de Coțofenești au fost furate

O explozie produsă sâmbătă dimineața, 25 ianuarie, la Muzeul Drents din Assen, Olanda, a fost urmată de un jaf care a șocat comunitatea internațională. Printre exponatele furate din cadrul expoziției ”Dacia – Regatul Aurului și Argintului” se numără și celebrul coif dacic de la Coțofenești. Autoritățile române și olandeze colaborează pentru recuperarea obiectelor de patrimoniu inestimabile.

Potrivit publicației Rtv Drenthe, explozia a avut loc la ora 3:45 dimineața și a fost urmată de o spargere. Din fericire, nu s-a declanșat niciun incendiu, însă făptuitorii au reușit să pătrundă în muzeu și să fure mai multe exponate din tezaurul dacic.

Muzeul Drents găzduia în această perioadă o expoziție dedicată bogățiilor Daciei, unde erau expuse peste 50 de comori istorice, inclusiv brățările dacice din Sarmizegetusa și tezaurul de la Lupu. Ministerul Afacerilor Externe din România a confirmat incidentul și a precizat că piesele furate fac parte din patrimoniul național românesc.

Printre acestea, se numără și coiful dacic de la Coțofenești, un obiect de aur cu o greutate de aproape 800 de grame, datat în secolul IV î.Hr., descoperit în 1928. Acesta este considerat o piesă de o valoare istorică și simbolică excepțională, reprezentând un simbol al regalității dacice.

Autoritățile colaborează pentru recuperarea comorilor

Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Ambasada României la Haga, a anunțat că autoritățile olandeze au activat mecanismele de cooperare internațională, inclusiv prin implicarea Interpol.

Poliția olandeză investighează incidentul și încearcă să identifice persoanele implicate. De asemenea, toate ambasadele României din țările vecine au fost alertate pentru a preveni scoaterea din țară a obiectelor furate.

Directorul Muzeului Drents a descris evenimentul drept o ”zi neagră” pentru instituție, subliniind importanța internațională a pieselor expuse.

Jafurile de acest tip subliniază vulnerabilitatea patrimoniului cultural și importanța măsurilor de securitate sporită pentru protejarea comorilor istorice.

Sursa: playtech.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră

Scandal început în stradă și continuat la spital

Un scandal izbucnit în cartierul Obreja, din municipiul Târgu...

Târgu Jiu: Se lucrează la rețeaua de apă

Aparegio Gorj S.A. - C.E.D. Târgu-Jiu, anunţă prelungirea întreruperii...

Copil rănit într-un accident rutier

Un copil a ajuns la spital după ce a...

Sursele de apă din Gorj, intră in reabilitare 

Aparegio Gorj S.A. continuă seria investițiilor în sistemul alimentare...

Gorj: Muncă la negru, angajați ținuți peste program

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă...

Atenție! Lucrări pe un drumuri importante

Se lucrează pe drumurile județene ce fac legătura spre...
Județul Gorj
cer senin
2 ° C
2 °
2 °
64 %
0.7kmh
0 %
vin
14 °
S
12 °
D
14 °
lun
18 °
mar
16 °