Aurora Boreală, fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă, a putut fi observată pe cerul nocturn din România, duminică seara. Aurora apare în mod obișnuit atât ca o strălucire difuză, cât și ca o cortină extinsă în spațiu orizontal.
Aurora Boreală, cunoscută și sub numele de Aurora Polară, este un spectacol natural care se desfășoară în cerul nopții în regiunile polare ale Pământului. Acest fenomen are loc atunci când particulele încărcate electric ale vântului solar interacționează cu atmosfera Pământului. Aurora Boreală apare în emisfera nordică, în timp ce Aurora Australă se produce în emisfera sudică.
„Soarele nu bate numai cu fotoni, bate și cu un vânt solar, cu un flux de particule încărcate energetic care călătoresc cu sute de kilometri pe secundă și lovesc atmosferele planetelor și le ionizează moleculele din atmosfera. Noi avem un clopot magnetic generat de nucleul care se mișcă – spirit practic rămâne în urma rotației Pământului – și generează un câmp magnetic, o energie, acest câmp magnetic se pune ca o umbrelă și ne apără, ne păzește, ne protejează atmosfera de a fi măturată de acest cuvânt solar. Ei bine, în zonele marginale, la poli, acest clopot se diluează și apar aurorele – o ionizare a atmosferei, adică a ionosferei, din exterior. Câteodată, aceste perturbații luminoase sunt generate fie de un vânt solar mai puternic, fie de un câmp geomagnetic care suferă perturbații”, a explicat Adrian Bâlbă, doctor în științe.
Sursa: Observatornews.ro