spot_img

Au dat un „tun” de 3 milioane de euro. Patru persoane, reținute!

Patru persoane au ajuns în arestul poliţiei într-un dosar de înşelăciune în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, complicitate la înşelăciune în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Aceștia aveau afaceri în domeniul reciclării, iar prin ilegalitățile pe care le-ar fi comis ar fi obținut aproape trei milioane de euro, fraudând statul.

 

„În seara zilei de 15.11.2023 s-a dispus reţinerea preventivă, pentru 24 de ore, a patru persoane, având calitatea de suspecţi într-un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la săvârşirea mai multor infracţiuni de: înşelăciune în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, complicitate la înşelăciune în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Măsura preventivă a reţinerii a fost dispusă faţă de două persoane suspecte de către procuror, iar faţă de alte două persoane suspecte, de către lucrători de poliţie judiciară din cadrul I.P.J. Gorj – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

În dosarul menţionat au fost solicitate de procuror şi aprobate de judecător 34 de mandate de percheziţie domiciliară, pentru locaţii aflate în judeţul Gorj şi în alte patru judeţe, precum şi în municipiul Bucureşti. Punerea în executare a mandatelor s-a realizat de către organele de poliţie în data de 15.11.2023. Au fost ridicate documente extracontabile, unităţi de calcul şi telefoane mobile, în vederea cercetărilor.

Urmărirea penală în cauză este efectuată de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj împreună cu lucrători de poliţie din cadrul I.P.J. Gorj – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi vizează iniţierea, punerea în aplicare şi dezvoltarea unei scheme infracţionale în vederea obţinerii în mod ilegal a unor sume importante de bani proveniţi din bugetul de stat, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor Fondului de Mediu, folosindu-se documente fictive pentru a deconta taxa de mediu corespunzătoare unor cantităţi de deşeuri care apăreau ca fiind colectate şi reciclate, dar în realitate nu erau.

Astfel, din cercetările efectuate a rezultat că în perioada aprilie 2021 – aprilie 2023, o societate comercială cu sediul în oraşul Rovinari, judeţul Gorj, a efectuat operaţiuni de colectare, transport şi reciclare a deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 5/2015, fiind întocmite în fals 3478 de borderouri de achiziţie în baza cărora au fost emise ulterior 77 de facturi fiscale de prestări servicii, colectare şi tratare a deşeurilor de tipul celor menţionate, deşi mare parte dintre achiziţii, respectiv un cuantum de 3650 de tone deşeuri nu au fost efectuate în realitate.

A fost estimat un prejudiciu produs Fondului de Mediu în cuantum de aproximativ 14,6 milioane lei (peste 2,9 milioane euro), constând în taxa de mediu de 4 lei/kg, achitată pentru deşeuri electrice, electronice şi electrocasnice, care în realitate nu au fost colectate şi reciclate.

Urmărirea penală în cauză este complexă, fiind cercetate până în prezent 27 de persoane fizice şi 2 persoane juridice (societăţi comerciale) şi continuă, pentru stabilirea adevărului pe bază de probe, în vederea tragerii la răspundere a persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni şi recuperării prejudiciului, urmând a fi dispuse în continuare măsuri legale„, se arată într-un comunicat transmis de Parchetul Județean Gorj.

Unele dintre persoanele reținute sunt persoane de etnie rromă care aveau afaceri în domeniul reciclării. Rudele acestora s-au adunat în fața IPJ Gorj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră

Presiune scăzută la apă, în Novaci

    Având în vedere diminuarea debitelor surselor de...

Continuă reabilitarea unui bulevard din Târgu Jiu. Mesaj pentru cetățenii din zonă!

Angajații Edilitara își vor relua activitățile de reabilitare și...

Anunț Aparegio Gorj

Aparegio Gorj S.A. - CED Rovinari anunţă întreruperea furnizării...

S-a aruncat în fața trenului!

Sfârșit tragic pentru un tânăr de doar 25 de...

Motociclist rănit într-un accident rutier

Un tânăr, în vârstă de 17 ani, s-a ales...

Ei sunt primarii din Gorj!

Alegerile la Gorj s-au încheiat. În urma finalizării procesului...
Județul Gorj
ploaie moderată
22.5 ° C
22.5 °
22.5 °
71 %
2.7kmh
100 %
mie
23 °
joi
22 °
vin
21 °
sâm
24 °
Dum
27 °