spot_img

Aveti grijă ce mâncați! Ce au descoperit inspectorii DSVSA Gorj!

Mai multe societăți din Gorj cu activități comerciale de livrare a produselor alimentare către clienți au fost amendate de inspectorii DSVSA în urma unor controale amănunțite. În unele cazuri modul de depozitare și fabricare a produselor alimentare ar fi pus în pericol sănătate clienților.

“În timpul controalelor efectuate au fost aplicate 16 sancțiuni contravenționale, reprezentând 16 amenzi în cuantum de 134.400 lei, unor operatori şi/sau persoane fizice din Godinești, Mătăsari, Motru, Polovragi, Runcu, Rovinari, Târgu-Jiu, Târgu-Cărbunești, respectiv:

– 2 x 600 lei proprietarilor unor exploatații non-profesionale, pentru încercarea de comercializare a materialului seminal de la masculi neautorizați pentru reproducție;

– 1.000 lei la o farmacie veterinară, pentru eliberarea produselor medicinale veterinare fără prescripție medicală;

– 2 x 1.200 lei proprietarilor unor exploatații non-profesionale, pentru vânzarea de animale fără documente sanitare-veterinare și fără anunțarea medicului veterinar de liberă practică împuternicit;

– 1.200 lei la un magazin alimentar, pentru depozitarea necorespunzătoare a unor produse alimentare (smântână expusă la temperatura mediului ambiant);

– 1.600 lei proprietarului unei exploatații non-profesionale, pentru sacrificarea de animale fără documente sanitare-veterinare, fără anunțarea medicului veterinar de liberă practică împuternicit și fără predarea către acesta a crotaliilor auriculare, conform legislației sanitare-veterinare în vigoare;

– 5.000 lei la o unitate de catering, pentru depozitarea ambalajelor de transport ale produselor alimentare în condiții care pot determina contaminarea şi impurificarea acestora (nu a fost delimitat un spațiu închis destinat depozitării ambalajelor de unică folosință);

– 10.000 lei la un laborator de patiserie, pentru depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare: saci de făină nedistanțați față de perete; recipiente de plastic cu materii prime depozitate direct pe paviment, sectorizare neconformă – materii prime depozitate împreună cu semifabricate; echipament de stradă prezent în spațiul de producție;

– 10.000 lei la un restaurant, pentru ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a unor produse alimentare care necesitau etichetare suplimentară, în scopul stabilirii termenului de consum, așa cum este impus de către producător prin intermediul etichetei; la data verificării, operatorul nu deținea proceduri de bune practici de igienă și nu a întocmit un program de autocontrol pentru anul 2024;

– 10.000 lei la o brutărie, pentru întreținerea necorespunzătoare a spațiilor, echipamentelor și ustensilelor de lucru (paviment neigienizat, cu depuneri de grăsimi, frigider cu zone degradate, recipiente neigienizate), caserole cu produse răzuite neetichetate cu data şi ora efectuării operațiunii;

– 10.000 lei la o brutărie, pentru neîntocmirea unui program de autocontrol; etichetarea necorespunzătoare a unor produse de patiserie cu umpluturi fabricate; procedurile H.A.C.C.P. necesită actualizare;

– 2 x 10.000 lei la două unităţi de catering, pentru desfășurarea activității de alimentație publică – catering fără a deține document de înregistrare sanitară-veterinară şi pentru siguranța alimentelor;

– 12.000 lei la o unitate de catering, pentru nemonitorizarea temperaturilor din spațiile frigorifice în care se depozitau alimente; nu era elaborat un program de autocontrol; nu au fost prezentate fișele de aptitudini ale personalului lucrător; a fost depistată cantitatea de 8,5 kg carne neidentificată în valoare totală de 131,75 lei, pentru care nu a putut fi demonstrată trasabilitatea. Sancțiune complementară: produsele au fost sechestrate şi destinate neutralizării controlate;

– 50.000 lei la o brutărie şi interzicerea desfășurării activității, pentru funcționarea fără obținerea înregistrării din partea D.S.V.S.A. Gorj; în plus, starea de igienă era necorespunzătoare, aparatura tehnologică şi frigorifică, ustensilele şi suprafețele de lucru prezentând acumulări de murdărie şi urme de rugină; nu existau facilități pentru spălarea şi uscarea igienică a mâinilor, nu exista sursă de apă caldă; materiile prime erau depozitate necorespunzător într-un spațiu neigienizat; navetele cu produs finit erau neigienizate, mijloacele de transport erau neînregistrate şi nu erau igienizate; nu au fost efectuate analize ale produselor fabricate; nu a fost pus la dispoziție un raport de producție pentru produsele obținute în unitate”, a transmis DSVSA Gorj.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră

Accident cu victime în Târgu Jiu

Poliției Târgu-Jiu a fost sesizată prin apelul 112 despre...

Probleme la rețeaua de apă, pe o stradă din Târgu Jiu

Aparegio Gorj S.A. - C.E.D. Târgu-Jiu, anunţă întreruperea furnizării...

Copiii din sistemul de protecție al DGASPC Gorj au avut o vacanță de neuitat

De-a lungul sezonului estival 2024, copiii din sistemul de...

Avarie la o conductă de apă. Anunțul Aparegio!

Aparegio Gorj S.A. - CED Târgu-Jiu, anunţă întreruperea furnizării...

Angajații din energie, din toată țara, se pregătesc de proteste 

Sunt nemulțumiri în rândul angajaților din sistemul energetic. După...

Droguri în curtea unui oltean

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, împreună...
Județul Gorj
cer fragmentat
15.5 ° C
15.5 °
15.5 °
80 %
1.4kmh
53 %
vin
27 °
sâm
12 °
Dum
13 °
lun
13 °
mar
15 °