Mai multe societăți din Gorj cu activități comerciale de livrare a produselor alimentare către clienți au fost amendate de inspectorii DSVSA în urma unor controale amănunțite. În unele cazuri modul de depozitare și fabricare a produselor alimentare ar fi pus în pericol sănătate clienților.
“În timpul controalelor efectuate au fost aplicate 16 sancțiuni contravenționale, reprezentând 16 amenzi în cuantum de 134.400 lei, unor operatori şi/sau persoane fizice din Godinești, Mătăsari, Motru, Polovragi, Runcu, Rovinari, Târgu-Jiu, Târgu-Cărbunești, respectiv:
– 2 x 600 lei proprietarilor unor exploatații non-profesionale, pentru încercarea de comercializare a materialului seminal de la masculi neautorizați pentru reproducție;
– 1.000 lei la o farmacie veterinară, pentru eliberarea produselor medicinale veterinare fără prescripție medicală;
– 2 x 1.200 lei proprietarilor unor exploatații non-profesionale, pentru vânzarea de animale fără documente sanitare-veterinare și fără anunțarea medicului veterinar de liberă practică împuternicit;
– 1.200 lei la un magazin alimentar, pentru depozitarea necorespunzătoare a unor produse alimentare (smântână expusă la temperatura mediului ambiant);
– 1.600 lei proprietarului unei exploatații non-profesionale, pentru sacrificarea de animale fără documente sanitare-veterinare, fără anunțarea medicului veterinar de liberă practică împuternicit și fără predarea către acesta a crotaliilor auriculare, conform legislației sanitare-veterinare în vigoare;
– 5.000 lei la o unitate de catering, pentru depozitarea ambalajelor de transport ale produselor alimentare în condiții care pot determina contaminarea şi impurificarea acestora (nu a fost delimitat un spațiu închis destinat depozitării ambalajelor de unică folosință);
– 10.000 lei la un laborator de patiserie, pentru depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare: saci de făină nedistanțați față de perete; recipiente de plastic cu materii prime depozitate direct pe paviment, sectorizare neconformă – materii prime depozitate împreună cu semifabricate; echipament de stradă prezent în spațiul de producție;
– 10.000 lei la un restaurant, pentru ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a unor produse alimentare care necesitau etichetare suplimentară, în scopul stabilirii termenului de consum, așa cum este impus de către producător prin intermediul etichetei; la data verificării, operatorul nu deținea proceduri de bune practici de igienă și nu a întocmit un program de autocontrol pentru anul 2024;
– 10.000 lei la o brutărie, pentru întreținerea necorespunzătoare a spațiilor, echipamentelor și ustensilelor de lucru (paviment neigienizat, cu depuneri de grăsimi, frigider cu zone degradate, recipiente neigienizate), caserole cu produse răzuite neetichetate cu data şi ora efectuării operațiunii;
– 10.000 lei la o brutărie, pentru neîntocmirea unui program de autocontrol; etichetarea necorespunzătoare a unor produse de patiserie cu umpluturi fabricate; procedurile H.A.C.C.P. necesită actualizare;
– 2 x 10.000 lei la două unităţi de catering, pentru desfășurarea activității de alimentație publică – catering fără a deține document de înregistrare sanitară-veterinară şi pentru siguranța alimentelor;
– 12.000 lei la o unitate de catering, pentru nemonitorizarea temperaturilor din spațiile frigorifice în care se depozitau alimente; nu era elaborat un program de autocontrol; nu au fost prezentate fișele de aptitudini ale personalului lucrător; a fost depistată cantitatea de 8,5 kg carne neidentificată în valoare totală de 131,75 lei, pentru care nu a putut fi demonstrată trasabilitatea. Sancțiune complementară: produsele au fost sechestrate şi destinate neutralizării controlate;
– 50.000 lei la o brutărie şi interzicerea desfășurării activității, pentru funcționarea fără obținerea înregistrării din partea D.S.V.S.A. Gorj; în plus, starea de igienă era necorespunzătoare, aparatura tehnologică şi frigorifică, ustensilele şi suprafețele de lucru prezentând acumulări de murdărie şi urme de rugină; nu existau facilități pentru spălarea şi uscarea igienică a mâinilor, nu exista sursă de apă caldă; materiile prime erau depozitate necorespunzător într-un spațiu neigienizat; navetele cu produs finit erau neigienizate, mijloacele de transport erau neînregistrate şi nu erau igienizate; nu au fost efectuate analize ale produselor fabricate; nu a fost pus la dispoziție un raport de producție pentru produsele obținute în unitate”, a transmis DSVSA Gorj.