Teama că în curând vor rămâne fără serviciu, afectează randamentul angajaților din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Susțin asta sindicaliștii. Ei afirmă că incertitudinea în care se află angajații încadrați pe perioadă determinată se răsfrânge asupra modului în care aceștia își dau interesul la locul de muncă.
Sindicaliștii sunt de părere că șefii CE Oltenia ar trebui să modifice contractele angajaților respectivi din determinate, în nedeterminate. Cei mai mulți dintre angajații care au primit un contract pe câteva luni, sunt tineri care muncesc în carierele CEO.
„Știți că această companie a angajat, în ultimul timp, personal tânăr. Toți acești angajați ar trebui încadrați pe perioadă nedeterminată și de ce insist să spun asta?! Pentru că legea 197/2021 trece prin toate formulele, prin toate certurile politice, nepolitice și sindicale, dar ca finalitate, spune Înalta Curte de Casație și Justiție, această lege trebuie aplicată. Și dacă Înalta Curte spune asta, este doar o chestiune de timp până când mii de oameni vor pleca din această companie, în special din zona de termo. Atunci, ca să respectăm normativul pe utilajele care produc material util și material steril, acești oameni trebuie trecuți din determinat în nedeterminat. Contractul de muncă nedeterminat aduce și un alt aport, una e când omul își poate face un credit, la o bancă, se căsătorește, își face o familie, nu mai pleacă pe dincolo. Dar dacă el spune ca are contract pe 6 luni, au trecut 5 și mai are ultima lună, nu mai are tragere de inimă. Oricât ai vrea, ca și conducător formație de lucru să-l motivezi, nu mai ai cum. El se știe că e în ultima lună de contract și nu va mai da randament”, a declarat sindicalistul Mircea Gherendi, la Tele 3.
Aproape 2000 de salariați ai Complexului Energetic Oltenia mai au doar o lună de zile din contractul semnat pe perioadă determinată. Cei mai mulți dintre ei lucrează în carierele miniere, iar soarta lor este, în continuare incertă. De la 1 iunie, majoritatea contractelor vor înceta.