Miercuri este, potrivit rânduielilor bisericești și tradițiilor, ziua Maicii Domnului. De aceea, oamenii au născocit o serie de credințe și obiceiuri pe care le respectă cu sfințenie, pentru a se asigura că vor avea o zi bună.
Se zice că miercuri, cea de-a treia zi a săptămânii, este una dintre acele zile la care trebuie să fim atenți, ca nu cumva să încălcăm vreo tradiție și să atragem asupra noastră ghinionul, iar dacă ești o persoană mai superstițioasă, merită să ții cont de ceea ce vom prezenta, pentru a te asigura că faci totul așa cum trebuie.
Cine postește în această zi, va avea parte de liniște sufletească, de împăcarea că a făcut Voia Domnului și de siguranța că familia lui va fi ferită de rele și boli. În tradiția românească se spune că miercuri era ziua în care ţăranii posteau pentru Maica Domnului, ziua în care se puneau cloşti şi în care se începea aratul.
Din bătrâni se spune că nu este bine ca miercurea să te speli pe cap, să îți tai unghiile sau să se spele hainele pentru că riști să te îmbolnăvești sau riști să rămâi văduv devreme.
Femeile nu trebuie să muncească sau să coase, deoarece le-ar ieși bube pe mâini și se vor îmbolnăvi. Majoritatea superstițiilor țin de Sfânta Miercuri. Conform unora, aceasta era o femeie bună, credincioasă, slabă și necăjită, care avea 9 fete, alături de care locuiește în cer. Conform altor tradiții, este o femeie rea, care aduce asupra ta ghinion dacă nu îi respecți ziua așa cum se cuvine, potrivit doxologia.ro.